Wonen in Lantveart

Gevarieerd, autoluw en gasloos

Westerdel is verdeeld in drie deelgebieden. De Centrale Buurt is al bijna geheel opgeleverd. In De Straatjes, aan de noordrand van Westerdel tegen de Piter Zeemanweg, ligt Lantvaert. Een autoluwe wijk met een variatie aan woningen, en over het water een weids uitzicht op weilanden en akkerbouw.

37 duurzame woningen

Lantvaert bestaat uit 37 woningen verdeeld over zeven typen. Midden- en hoekwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen: voor elk wat wils. Alle woningen zijn aangesloten op stadsverwarming van de HVC. Geen gas en geen cv-ketel in huis dus, maar groene stroom. Milieuvriendelijk wonen. En de energietransitie die ‘heel’ Nederland te wachten staat? Die heeft u al gemaakt.

Binnen de populaire wijk Westerdel neemt deelplan Lantvaert een bijzondere plaats in:

  • Op loopafstand van het centrumplan met o.a. winkels, scholen en kinderopvang
  • Rustig en kindvriendelijk gelegen aan een eigen, doodlopende weg
  • Alle achtertuinen liggen op het zonnige zuidwesten
  • Bij de vrijstaande woningen wordt de achtertuin optisch verlengd door
    het aangrenzende water en openbaar groen. Puur genieten!
  • Centrumplan met o.a. winkels, scholen en kinderopvang

Dit is Lantvaert

Individualiteit met historische kenmerken

Om het unieke karakter van Langedijk te koesteren, heeft de gemeente een belangrijke ambitie met Westerdel: deze woonwijk een vanzelfsprekend onderdeel van het dorp laten worden. Architect Edwin Smidt van M3 Architecten licht toe hoe hij deelplan Lantvaert het typische DNA van Langedijk gaf.

“Voordat we achter de ontwerptafel kropen, onderzochten we de oude dorpsstraten op elementen die de kenmerkende uitstraling veroorzaken. Het is vooral de toevalligheid waarmee de huizen naast elkaar zijn gezet. Mensen bouwden wat zij mooi vonden, net hoe het uitkwam. Het leverde een verscheidenheid aan woningen op. Aan dit prachtige historische gegeven wilden wij refereren, ondanks dat het nu projectmatige nieuwbouw betreft.

De doelstelling was dus om binnen één krachtige, moderne stijl tóch die individualiteit uit vroeger tijden te bereiken. Hiervoor hebben we een aantal architectonische middelen ingezet. Dwarskappen, verschillen in kozijnopeningen, afwisselende details in metselwerk, gevelverspringingen en terugzakkende goten. Ook het kleurenpalet voor de gevels en dakpannen zijn gebaseerd op de plaatselijke geschiedenis.

Door al deze ingrediënten te combineren is een fijne mate van variatie gecreëerd. Of, zoals ik het noem, een geënsceneerde toevalligheid. Ook het aanbod van verschillende woningtypen draagt hieraan bij. Lantvaert biedt voor elk wat wils. De rijwoningen staan uiteraard langs de doorgaande weg, tweekappers en vrijstaande woningen op de eilanden, net als in de oorspronkelijke opzet van Langedijk. Het dorp wordt een Langedijkwaardige wijk rijker!”